Gimnazijoje paminėta Tarptautinė tolerancijos diena

      Lapkričio 16-ąją mini daugelis demokratinių valstybių nuo 1995 metų,  kai UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Pasaulyje gyvena daugybė skirtingų žmonių grupių – jie skiriasi išvaizda,   mąstymu, socialine padėtimi, išsilavinimu, pažiūromis, pomėgiais, gyvenimo būdu,  tačiau šie skirtumai – ne pagrindas nesantaikai, užgauliojimams ar įžeidinėjimams. Šia diena  siekiama skatinti žmogiškojo ryšio puoselėjimą, grįstą pakantumu kitiems, supratimu, kad kitas žmogus gali skirtis nuo mūsų,  kad jis turi teisę būti kitoks.

        Šiais metais Tarptautinės tolerancijos dienos simbolis –  Tolerancijos Dėlionė. Dėlionė nedidelės detalės, kurias sujungus į vieną visumą, gauname piešinį ar paveikslą tam tikra tema. Šių metų temą padiktavo išgirsta mintis, jog mūsų visuomenė – kaip dėlionė, sudaryta iš skirtingų gabalėlių, kurias sujungus – gauname visos visuomenės paveikslą.

               Gimnazijos mokiniai per etikos pamokas, klasės valandėles aiškinosi, ką reiškia žodžiai ,,tolerancija“, ,, pakantumas“, diskutavo apie tai, su kokiomis netolerancijos apraiškomis susiduriame šiandien savo aplinkoje, kur yra tolerancijos ribos.  Diskusijų metu kilę mintys, piešiniai ,,sugulė“ į tolerancijos dėlionę. Mokiniai suprato, kad tolerancija nėra absoliuti  – ji baigiasi tada, kai pažeidžiamos kito žmogaus teisės ar užsiimama kitokia nusikalstama veikla.

                                                 Socialinė pedagogė, etikos mokytoja Alma Sorakienė